Вдигнаха блокадата при Гърмен

За утре са насрочени нов протест и среща при областния управител заради ромските набези

OFFNews 24 май 2015 в 16:58 6017 3

Минути преди 15:00 часа днес 500-те жители на Гърмен и Марчево вдигнаха блокадата на кръстовището между техните села и Ковачевица.

Хората излязоха на протест след меле между българи и незаконно пребиваващи роми.

"Пътят е освободен, за утре, понеделник, в 10 часа е насрочена среща при областния управител на Благоевградска област. На нея ще присъстват областният управител Бисер Михайлов, директорът на РДНСК и излъчена от протестиращите контактна група в състав от 10 човека, както и аз", каза кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Пътят между Марчево и Гърмен беше блокиран близо 5 часа. Протестиращите, които се оплакват от ромски тормоз, връщаха минаващите автомобили, като имаше информации, че жителите на махалата край кв.”Кремиковци” в Марчево са викнали „подкрепления” от региона. На мястото на блокадата бяха изпратени значителни полицейски сили, които спряха опитите на протестиращите да се саморазправят с ромите.

Според различни информации, вчерашният масов бой, след който имаше ранени и арестувани, е бил предизвикан или от дребно спречкване между два компании, или от репортажа на bTV, в който жителите на Марчево се оплакват от непрекъснатите кражби.

Утре в 8:00 часа е насрочен и протест пред общинската администрация в Гърмен.

По-рано днес протестиращи поискаха изселване на ромите от селата Гърмен, Марчево и Огняново. След вчерашния масов бой между българи и роми, при който бяха ранени четирима българи и осем души от ромски произход бяха задържани, днес жители на селата блокираха пътя между Гърмен и Марчево, както и пътя за архитектурния резерват "Ковачевица".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!