OffNews.bg

Прокуратурата сезира МВР за проруско шествие, насрочено за днес в София

Върховната административна прокуратура сезира министъра на вътрешните работи във връзка с получена от кмета на София информация.

Йорданка Фандъкова е съобщила на прокуратурата, че Столична община е сезирана с две писма - от общинските съветници от групата на „Демократична България" и от представляващи ПП „Код", за обявено в социалните мрежи „празнично гражданско шествие“ под надслов „Ние не сме неутрални! Ние сме за Русия! Победата е наша!“. 

Шествието е насрочено за днес в 13 ч. на "фонтана пред Президентството". Става дума за „митинг в подкрепа на Русия“, който да прераснел в „празнично гражданско шествие“.

На 8 декември общинските съветници от “Демократична България” в Столичния общински съвет призоваха Йорданка Фандъкова да наложи забрана за "провеждане както на митинга, така и на шествието". 

"Убедени сме, че има несъмнени данни, че двете мероприятия са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната, което Ви задължава да ги предотвратите" - алармираха общинските съветници от ДБ.

Върховната административна прокуратура е "извършила проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите към Столична община".

Материалите от проверката са "изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност", съобщават от пресцентъра на прокуратурата.