OffNews.bg

Приближен до Борисов става консул на Кабо Верде в София

В София ще бъде открито почетно консулство на Кабо Верде, а негов почетен консул става Радослав Точев.

Точев е един от приближените хора на премиера Бойко Борисов. Беше негов съветник по вътрешнополитическите въпроси в първия му мандат, а придружи го и при визитата му при френския президент Еманюел Макрон през юни.

Точев бе генерален консул на България в Ню Йорк от 2010 до 2013 г., когато подаде оставка.

Беше и втори в листата на ГЕРБ с кандидати за депутати в Европейския парламент през 2007 г. Попадна там по предложеине на Съюза за стопанска инициатива с изпълнителен директор Алексей Петров, но сам се оттегли заради катастрофа, в която уби мъж, който прескачал мантинелата на главен път Е-79.

В съобщението на правителствената пресслужба се посочва, че "Радослав Точев е основател и изпълнителен директор на фирма, която се занимава с консултантска дейност, икономическо проучване, стратегическо управление, връзки с обществеността и комуникации" и се припомня, че е бил генерален консул в Ню Йорк.

Точев е роден в Дупница, където живее до 13-ата си година. След това родителите му заминават за Африка. От 15-годишен Точев учи в Троа, област Шампан, във френски лицей. Там завършва средно образование, след това завършва Института за политически науки в Париж, специалност международни икономически отношения. Там е учил и френския президент Макрон.

Точев има и друго висше образование - от ЕНА - френската школа за висша администрация, а след него работи във френското министерство на икономиката. Съветник е и на Никола Саркози по европейските въпроси по времето, когато той беше министър на икономиката, финансите и индустрията.

През 2006 г. се прибира в България и започва работа в българското министерство на финансите. Става технически съветник по европейските въпроси на Пламен Орешарски. Впоследствие се запознава и с Цветан Цветанов, и с Бойко Борисов. В младежките си години е бил симпатизант на ВМРО.

Република Кабо Верде е архипелаг в западното крайбрежие на Африка. Стратегическото ѝ местоположение на един от най-оживените мореплавателни и въздухоплавателни пътища в Атлантическия океан я прави желан партньор в области като транспорта, риболова и корабостроенето, пишат от МС.

Те посочват, че "откриването на почетното консулство на Кабо Верде в България ще допринесе за по-нататъшното развитие и задълбочаване на двустранното сътрудничество и ще предостави нови възможности за развитие на отношенията не само в търговско-икономическата област, но и в културния и образователен обмен".