OffNews.bg

Президентът праща Метин Казак за посланик в Катар

Служебното правителство е приело решение, с което предлага на президента да издаде указ за назначаването на Метин Казак за посланик на България в Катар.

Бившият евродепутат и брат на депутата от ДПС Четин Казак ще заеме мястото на извънредния и пълномощен посланик в Катар Мирослав Зафиров, който е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие. Това налага назначаването на нов ръководител на мисията ни. 

Метин Казак е евродепутат от 2007 година, но на последните европейски избори той изпадна от листите на ДПС. Появилите се тогава интерпретации бяха, че това е свързано с подготовката му за ново кариерно развитие. 

Според Mediapool изпращането на Метин Казак в Катар е част от по-стратегически сценарий на ДПС, свързан с готвено оттегляне на депутата от партията Делян Пеевски в същата държава. По този начин ДПС възнамерявало да реши проблема с "успелия млад човек", заради чийто злополучен избор за шеф на ДАНС избухнаха граждански протести, а името му се превърна в символ на задкулисния политически модел. Евентуалното изпращане на Пеевски в "изгнание" означава, че той вече няма да е персоналният посредник на Доган в уреждане на политически и бизнес сделки, както и при кадрови назначения, каквато роля се твърди, че изпълнява до този момент.

Със свое решение от днес правителството прави предложение действащият български посланик в Москва в Москва Бойко Коцев да поеме и дипломатическото ни представителство в Туркменистан. Към момента България няма акредитиран посланик в Туркменистан. В същото време в отношенията между двете страни са налице неизползвани възможности за задълбочаване на сътрудничеството в политическата, търговско-икономическата и културно-образователната области, аргументира се правителството. Бойко Коцев беше зам. вътрешен министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция.

За посланик в Казахстан правителството предлага Васил Петков, дипломат от кариерата, който от април 2014 г. е и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” в МВнР. След 2012 г. посолството на България в Казахстан се ръководи от временно управляващ.