OffNews.bg

Президентът откри пилон с трибагреника и в Ямбол

Издигането на националния флаг на България на 55-метров пилон на най-високата точка в Ямбол бе открито тази вечер от президента Румен Радев. 

Знамето е с размери 11 на 18 метра.

"На Рожен, на Шипка и Петрова нива и навред из страната усещам едно просветлено и искрено желание в хората да отхвърлят натрапвания комплекс за малоценност, на чувството за обреченост, на внушението, че някой друг решава вместо нас. Усещам го и тук, където и да ни отведат ветровете на живота, на каквито и каузи да отдадем нашите сили, винаги ще ни свързва нишка в бяло, зелено и червено", заяви президентът Румен Радев.

За поставянето на пилона и издигането на трибагреника община Ямбол обяви дарителска кампания.

"Първообразът на българското знаме е ушит за първи път от 14-годишното момиче с ямболски корени Стилияна Параскевова по проект, създаден от нейния баща Иван Параскевов, буден ямболски търговец. Той казва: „Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б". Горе бялото, горе България!", пишат от общинската администрация.

Според ръководството на общината има добри каузи, около които граждани и бизнес трябва да се обединяват.

"Вярваме, че тази е една от тях! Монтирането на такова съоръжение на територията на нашия град е повод да се гордеем с нашата идентичност като нацията с една от най-старите държави в Европа, страна, която е дала немалко на световната история в областта на културата, науките и на първо място - българската азбука, която се използва от над 300 милиона жители в света", допълват оттам 

На 13-и юли Румен Радев присъства на събора в Рожен, където издигна българското знаме на пилон с височина от 111 метра.