OffNews.bg

Президентът не приема оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров

Президентът Румен Радев не приема подадената оставка от главния секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров, съобщиха от "Дондуков 2".

В официална позиция на държавния глава се посочва, че националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на" кратковременни конюнктурни политически амбиции". Радев се е запознал с внесените в президентството документи от Министерството на вътрешните работи и с депозираната оставка от главен комисар Петър Тодоров.

Радев не приема главният комисар да понесе отговорност за натрупаните през изминалите години проблеми в системата на МВР, за преодоляването на които работи от назначението си през август 2021 г. "Професионалното ръководство на МВР не си затваря очите пред проблемите и не се опитва да ги прикрие, а работи за тяхното решаване", пишат още оттам.

Тодоров депозира оставката си, след като рано сутринта на 22 ноември полицай пострада тежко при катастрофа, предизвикана от каналджия на мигранти в опит да избяга от органите на магистрала "Тракия". Състоянието на униформения остава тежко и днес, като той е поставен в медикаментозна кома и с опасност за живота. 

"Днес аз и колегата гл. комисар Станимир Станев подаваме оставки пред министъра, но не това е важният проблем. Важното е депутатите на утрешното заседание, разглеждайки тази тема, да направят законодателни промени, които да защитят нашите колеги, които рискуват живота и здравето", коментира Тодоров.