OffNews.bg

Правителството ще контролира цените на храните

Има разлики от 30% и повече в цените между производител и краен търговец. Въвеждаме механизъм за контрол по цялата верига от производителя до щандовете на магазините. 

Това обяви служебният премиер Гълъб Донев, като подчерта, че всички финансови институции в страната са направили анализи за цените на стоките и услуги. 

Механизмът, който ще създадем, има за цел да привлечем българските граждани да бъдат в основата на контрола на цените. Няма да се намесваме на свободния пазар, но няма да толерираме необсновано нарастване на цените по веригата, добави премиерът.

По думите му нелоялната търговска практика ще бъде показвана, така че потребителите да са наясно къде се получава изкривяването на цените.

"Ще бъдем безкомпромисни в контрола независимо дали производителят е български или не. Това ще става чрез агенция "Митници" и БАБХ", каза още Донев.

И допълни, че ще бъдат проследявани ежедневно не само цените и тяхното формиране, но и печалбите на търговците. 

За да бъдат полезни потребителите в целия процес, трябва да подават сигнали към КЗП. Ще направим сайт, в който хората ще могат да се информират за това какво се предприема в тази посока, каза още служебният превиер.