OffNews.bg

"Правителството пада без съдебна реформа"

Ако съдебната реформа не бъде направена, сегашното правителство ще изгуби своите смисъл и цел и това ще покаже, че е необходимо ново парламентарно мнозинство, което да прокара промените в правосъдието, стана ясно от изказване на Радан Кънев пред bTV.

Според него именно реформата е била в основата на създаването на сегашното правителство, като е обединила всички партии в него, които преди това е трябвало да направят компромиси с исканията си. Той описа промените в правосъдието не само като най-важна мисия на сегашното правителство, но като контратеза на кабинета "Орешарски" и дори в някакъв вид отговор на обществената реакция на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Затова РБ е приел тежко отказа на коалиционния си партньор АБВ да подкрепят предложенията, въпреки че не са се договаряли лично с тях, ами са се подписали под едно и също споразумение. Кънев подчерта, че досега са работили добре с парламентарната група на АБВ и с Калфин и няма да бламират пенсионната реформа на социалистите.

По отношение на "най-важния" въпрос обаче "явно не живеем на един свят", което не притеснява толкова Реформаторите, защото партията на Първанов има несъществена част в мнозинството.

„Антитезата би била „Дайте да запазим правителството и парламента в името стабилността – няма стабилност без промяна в тази система. За България стабилна съдебна система, промяна в правосъдието, реално върховенство на закона, реална справедливост е това, което е за Гърция финансовата стабилност”, заяви Кънев.

Депутатът подчерта, че подготвяните закон за съдебната власт и конституционна промяна трябва да бъдат приети на всяка цена, дори с оставките на самия него и на правосъдния министър Христо Иванов. Според него бурната реакция срещу Христов и медийната атака са в резултат на това, че съдебната реформа е опасна за някои хора.

Той изтъкна, че повечето професионалисти в правото са съгласни, че трябва да има реформа, а само Висшият съдебен съвет не я иска, заедно с една група около него.