OffNews.bg

Правителството не иска да има нищо общо с позицията на Симеонов за 'зелената джихадистка'

Пресслужбата на Министерски съвет изпрати тази вечер съобщение, в което българското правителство се разграничава от "позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер".

По-рано днес в декларация, подписана от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, НФСБ поиска евродепутатът Ска Келер да бъде обявена за персона нон грата и експулсирана от страната ни.

"Коя е тази нагла и самонадеяна особа, която си позволява да иска оставка на български министър и промяна на решението на суверенното българско правителство? От височината на кое минаре, завършилата университета „Шабанчъ“ в Истанбул Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия?" - пише още в скандалната декларация на НФСБ.

"Позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер не е позиция на българското правителство. Правителството на Република България винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона. В българското общество също се е наложила свобода на словото, гарантирана и с Конституцията" - обявиха от правителствената пресслужба.

Ска Калер: Никога не съм чувала нищо подобно

„Тези думи са шокиращи и неподходящи за един вицепремиер. Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала нищо подобно, нито в рамките на Европейския съюз, нито извън границите му. При демокрацията е важно да уважаваш критичните мнения. Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е изнервен заради надигащите се срещу правителството граждани, които се борят за правата си, за законността и опазването на българската природа." - коментира председателят на групата на Зелените/ЕСА в Европейския парламент Ска Келер.

"Позицията по адрес на Ска Келер от коалиционния партньор в правителството на България, подписана лично и от вицепремиера Валери Симеонов, е най-големият дипломатически гаф на кабинета "Борисов" 3. Грубият език, клеветите и неадекватното искане за експулсиране по адрес на Съпредседателя на групата на Зелените и член на Председателския съвет на Европейския парламент е опозоряващо България пред нашите партньори в Европейския съюз. То е равносилно на призив за излизане на страната ни от Евросъюза във време, в което председателстваме Съвета на ЕС. Има само един логичен ход от страна на Правителството на България в този момент и ако той не бъде направен, гражданското недоволство ще нарасне до по-сериозни размери." - заяви тази вечер съпредседателят на партия Зелените Борислав Сандов.