OffNews.bg

Правителството харчи ударно за компютри и цветя

Освен за успокояване на банковата система у нас, 30 юни се оказва важен ден и за обществените поръчки на правителството. В този ден почти без изключение министерствата са обявили обществени поръчки за големи суми, като лидери в това отношение са Министерски съвет и МВР.

На 30 юни Министерски съвет публикува пет обявления за обществени поръчки.

Вероятно най-екзотичната от тях е тази за доставка и засаждане на цветя в правителствената резиденция „Евксиноград“ с прогнозна стойност 345 хил. лв. Цветята се оказват важен елемент в работата на правителството в оставка, тъй като на същата дата е обявена и поръчка за доставка на цветя и за поддръжката на вътрешната градина на Министерски съвет за 66 хил. лв. Поръчката предвижда доставката на цветя, букети, венци и кошници за представителните нужди кабинети на МС.

Избраната фирма ще трябва да се грижи за аранжировката веднъж седмично, „така че да бъде запазен преставителният вид през цялата седмица“. В поръчката подробно се описват и размерите аранжировката в заседателната зала на правителството, в Гранитната зала, където се провеждат пресконференции, коридорите и фоайетата, като изискването е тя да бъде съобразена „в съответствие със съвременните изисквания за представителност“.

На същата дата има още две поръчки, направени от правителството, които са свързани с оценка на административния капацитет на структурите, работещи по Структурните фондове за 491 666 лв. и купуване на компютри, офис техника, софтуер и консумативи за 227 552 лв. Към офис техниката в тази поръчка са добавени GPS навигация и фотоапарат.

Общо четири са обществените поръчки, които прави в същия ден и МВР. Едната е за доставка на еднократни тестове за проверка за употреба на наркотични вещества от шофьорите на стойност 75 000 лв. За повишаване квалификацията на служителите в Института по психология на МВР са заделени 47 350 лв. МВР е направило и две поръчки за поддръжка на видео-радарни системи за наблюдение и регистрация на пътни нарушения за обща стойност 287 280 лв. Необяснима е поръчката на плодове, зеленчуци и хляб за 20 хил. лв., при условие, че МВР закри дейността по столовото хранене.

Четири поръчки на 30 юни прави и БДЖ. Най-голямата от тях е за денонощна въоръжена охрана и изграждане на видеонаблюдение на обща стойност 8 754 030 лв. Поръчката е за три години, като парите трябва да гарантират опазването на имуществото и подвижния състав на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД. За целта са необходими 380 охранители за обекти на територията на цялата страна. 

На 30 юни две поръчки прави и Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Едната е за „дисков масив за архивиране на данни“ за 56 хил. лв., а втората – за доставка на интернет и пълно сервизно обслужване на компютри и офис техника за 30 хил. лв.

На същата дата две поръчки прави Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Едната е за 15 129 лв. и е направена в рамките на програма за сертифициране на система за управление на качеството в МОСВ. Парите са за информационна кампания – организиране на 2 пресконференции, кръгла маса, изработка, печат и разпространение на 300 информационни брошури, 25 информационни табели на проекта за всички сгради на МОСВ в София и страната, както и изработката и разпространението на информационни материали – 300 папки с логото и слогана на ОПАК и ЕСФ, химикали с логото на ЕС (300 бр.), USB флаш памет с логото на ЕС (300 бр.).

Само на 30 юни Пътната агенция при Регионалното министерство е обявила 54 търга за близо 400 млн. лв. Самото министерство пък си търси фирма, която да извърши профилактични прегледи на служителите.

Министерството на инвестиционното поректиране  е обявило поръчка за 383 333.33 лв. за разработване на регистър на плановите документи в областта на устройството на територията. Само на 27 юни министерството е обявило общо 26 търга.

Пак на 30 юни търг обявява и Транспортното министерство. Той е за изготвяне на експертиза и проверка на проведените обществени поръчки по изпълнението на проектите за летищата в Бургас и Варна. Стойността на поръчката е за 66 млн. лв.

ДАНС пък открили два търга – за изграждане на вътрешна информационна система за 315 833 лв. и за гаранционно обслужване на автомобили, като последният търг е без прогнозна стойност. На 1 юли от родното ФБР открили търг за доставка на фотографска техника, IP и аналогови видеокамери за 57 хил. лв.