OffNews.bg

Политиците не удържаха на думата си - избраха партийните сметки пред българите в чужбина

Омбудсманът Мая Манолова обмисля дали да подаде жалба в Конституционния съд във връзка с отхвърленото вето на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Изборния кодекс.

"След като бъдат направени допълнителните промени в ИК ще преценя дали да подам конституционна жалба", е заявила Манолова пред журналисти в Прага, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Поведението на народното представителство е обидно за българските граждани, които живеят в чужбина. Политици от различни цветове се срещнаха в институцията на омбудсмана с представители на наши сънародници зад граница, съгласиха се с техните аргументи, поеха ангажимент да се съобразят с тях и в пленарната зала и не удържаха на думата си. А имаха възможност за избор - между правата на българите в чужбина и партийните сметки. И избраха партийните сметки”, обясни Манолова.

Аз съм омбудсман и съм избрала да защитавам правата на българските граждани. Ако промените, които ще бъдат направени в Изборния кодекс, ограничават правата на нашите сънародници, ще подам конституционна жалба, каза Манолова.

Според нея "бакалската сметка", която правят българските политици по отношение на заявленията и секциите е обидна.

„Изобщо тази бакалска сметка, при която не 100, а 60 заявления, не 50, а 35 секции, а може би и 40, защото толкова са в момента секциите в по-големите европейски държави, всичко това е обидно спрямо българските граждани, те наистина го възприемат изключително болезнено, те са възмутени и са гневни, защото не може такъв пазарлък, в който няма ясна мисъл и ясна цел”, коментира омбудсманът.

Тя уточни, че все още не подава жалба, защото сегашните текстове ще бъдат променени.

"Смятам, че в момента е прибързано да се подава конституционна жалба, защото предполагам, че текстовете ще бъдат променени", каза тя.