OffNews.bg

Плевнелиев: Малките предприятия създават над 70% от работните места

Малките предприятия са големите в българската икономика, защото създават над 70% от работните места. Това обяви президентът Росен Плевнелиев при връчването на награда в конкурса „Големите малки“, цитиран от пресслужбата си.

Малките предприятия отварят перспектива в регионите на България и са тези, които слагат сърцето си зад всичко, което правят. Дойдох с думи за благодарност и към големите, които ще помогнат на малките да пораснат и да станат все по-силни и по-добри. Една икономика е силна само тогава, когато има своя баланс, а малките са в основата на нея, подчерта Плевнелиев.

Президентът призова за повече подкрепа за тези предприятия.

По думите му трябва да се говори повече за икономика и да се прави повече икономика, защото именно тя създава перспектива за българите.

Нека подкрепим електронното правителство, защото истината е,че малките предприятия нямат пари за скъпоструващи адвокати, които да се разхождат по общините и министерствата, за да осигуряват лицензи, допълни Плевнелиев.

Президентът настоя и за подкрепа на достойното управление на еврофондовете, защото „в изтичащия програмен период българската държава по един коректен и достоен начин реализира проекти за над 10 000 малки и средни предприятия само по плана „Джереми”.

„Когато вече изпълняваме успешно десетки хиляди проекти - държавни, средни и малки фирми заедно значи можем и много повече и трябва да бъдем по-амбициозни”, подчерта той.

Нека се обърнем към всеки смислен проект, който помага на тези в гаража да станат големи, защото истината е, че тези от гаражите са толкова големи, колкото са големи идеите им. Някои от тях станаха и най-големите на планетата, защото толкова големи бяха идеите им, каза още държавният глава.