OffNews.bg

Писмо до отец Кортези: Онези, които бесуваха България да е съветска република, пак се върнаха

Председателят на ПП Български демократически форум Жаклин Толева изпрати отворено писмо до отец Кортези.

Енорийският католически свещеник от Белене Паоло Кортези обяви, че напуска България.

Отецът е бил изтеглен от Католическата църква, след като стана жертва на заплахи и обвинения по повод хуманен акт - свещеникът предложи подслон на бежанско семейство от Сирия.

Публикуваме пълния текст на писмото на Жаклин Толева:

Отец Кортези, ще липсвате на България!

Ще ни липсвате със самоотвержената си решителност, с която направихте от срамния спомен за Белене място за съвест и място за поклонение и всред бурените на забравата издигнахте заслон за Паметта.

Ще ни липсвате с вярата, че младото поколение трябва да знае за изстъпленията на безчовечния тоталитарен режим.

Ще ни липсвате с убедеността си, че всяка една идеология, доведена до крайност, пролива човешка кръв, упражнява репресии и насажда страх и омраза, за да е на власт.

И днес станахте жертва точно на тази същата идеология. Съвременна. Патриотарска.

Която подмолно завладя страната ни. Засели я със страхове и развя знамената на безчовечността. За да властва отново. А онези, които бесуваха за превръщането на България в 16-та република на СССР, пак се върнаха, за да Ви удавят в хибридна злоба.

Но оцеляването в страх за сметка на човещината не е победа. Това е поражение.

Патриотизмът не е омраза, той е уважение и разбиране към чуждия олтар, към чуждия живот. Защото как иначе ще искаш да уважават твоя олтар и твоя живот?

Но днес искам да Ви уверя, че в България има и истински български националисти. Хора, които също като Вас, вярват, че българските национални интереси се основават на осмисляне на християнските добродетели. Убедени сме в правотата на прощалните Ви думи "Останете тук, не се предавайте. Борете се! Не се страхувайте! Пътят на истината и на справедливостта е единственият правилен път. Нека, следвайки го, да имаме правото да кажем: ние сме честни хора, ние сме на страната на доброто! Аз мечтая тази България – България на доброто да спечели."

Отец Кортези, някога Христос мина през своята Голгота с трънен венец за корона. Такава е и Вашата участ в България. Вашата Голгота беше Белене. Вашият трънен венец – будността. Вашият кръст – идеята за свобода и човещина. Независимо от коя религия са изповядани!

И аз съм убедена, че Вашият победен Път, ще има своите кълнове и ще даде плодове!

Отец Кортези, мечтаем за едно и също!

Искрено се надявам, че ще се срещнем отново, в една по-добра България!

С уважение,

Ваш приятел - Жаклин Толева

Председател на ПП Български Демократически Форум

Република България"