OffNews.bg

Петкова покани "Росатом" в София за преговори за АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова покани официално представители на "Росатом" в София. 

Петкова е изпратила писмо до директора на "Росатом" Сергей Кириенко, който трябва да определи кои експерти ще се включат в съвместната работна група у нас за преговори по проекта за строежа на АЕЦ "Белене" и сътрудничеството в ядрения сектор. 

От българска страна в групата ще участват изпълнителните директори и експерти от "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Националната електрическа компания" ЕАД, съобщиха от ведомството.

Поканата на Петкова е за времето от 15 до 30 август.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Експертите ще обсъдят в детайли взаимоизгодните и за двете страни опции по проекта "Белене" и ще предложат решение в най-кратки срокове, обясниха от енергийното министерство.

За създаването на съвместна работна група съобщи премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица, след разговор с руския президент Владимир Путин. 

Двамата се разбраха да бъдат прегледани съвместните енергийни проекти, за да отговарят те на европейските изисквания. 

Работни групи ще бъдат създадени отделно за всеки проект, като първа ще е работната група за оборудването за АЕЦ "Белене", което България трябва да заплати на Русия по решение на Арбитражния съд в Женева. Сред възможностите ни са да платим оборудването и да го вземем, то да бъде продадено на трета страна със съгласието на Русия или да се възобнови проектът. Целта е бързо да се намери решение, тъй като към основната сума от 550 млн. евро всеки ден се добавят 167 000 евро лихва. До момента тя е в размер на близо 9 млн. евро. 

Засега не е ясно и на коя от трите възможности ще се спре правителството. Русия вече обяви, че иска да получи възможно най-бързо парите за оборудването. По време на посещение в Иран Борисов започна преговори за продажбата на руското оборудване на Техеран.