OffNews.bg

Петков отхвърли офертата на Борисов: Предпочита правителство на малцинството

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано обяви пред бТВ, че инстинктът му сочи правителство между двете формации, спечелили най-много гласове на вота на 2 април. Според всички социологически изследвания това са коалициите ПП-Демократична България и ГЕРБ-СДС. Борисов в неприсъщ за него сговорчив тон уточни, че трябва да се направи крачка назад в името на това да се състави кабинет.

Петков обаче обяви, че коалиция с ГЕРБ няма да има и предпочита "ясно, прозрачно правителство на малцинството".

"Това е по-добре, отколкото една непрозрачна коалиция, в която никой не знае кой какво контролира", посочи Петков пред "Евронюз".

Причината за това е, че ПП е създадена, за да се противопостави на "модела Борисов". Според него обратното би означавало да предаде избирателите си. Кирил Петков уточни, че ГЕРБ и всяка друга парламентарна сила може да застане зад такова правителство.

"Ние сме готови да покажем една позитивна програма, която има много общи политики не само с Бойко Борисов, но с всички партии в парламента, където се гласуват промените. Готови сме да кажем: "Слушайте хора, не сме готови да направим компромис с ценностите си, както и да започнем да работим с вас, защото не сме забравили вашето минало. Но за да бъдат постигнати тези конкретни цели, гласувайте с нас, всички". И се надяваме, че ще получим над 121 от тези гласове", изтъкна каза Петков. 

Борисов пък смята, че без участието на ГЕРБ правителство не може да има, защото това би означавало "трайна нестабилност".