OffNews.bg

Пеканов изнесе лекция за еврото на Костадинов

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и служебният вицепремиер по управление на евросредствата Атанас Пеканов се скараха заради т.нар. "секретен" доклад на Българската народна банка за ползите и рисковете от приемането на еврото. 

По-рано днес БНБ излезе с официална позиция, че не е изготвяла доклад, в който се твърди, че България не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Така Централната банка опроверга Костадинов и депутата от БСП и бивш икономически министър в правителството на Жан Виденов Румен Гечев. Двамата обявиха пред журналисти в парламента, че разполагат с документ, изпратен от БНБ, който не бил официален. Костадинов заключи на база прочетеното в него, че БНБ твърди, че страната ни няма да е готова за еврозоната към 2024 г.

По време на блиц контрол в парламента днес Пеканов обясни, че този документ не е завършена версия и не е одобрен от Управителния съвет на БНБ - същото, което оповести и БНБ:

"Няма цензура. Вие разполагате с всички факти и може да спекулирате. Вчера Ви изпратих ето този документ. Вие уважавате българската наука, надявам се. Вместо да каните мними експерти от Вашингтон, защо не уважавате българското? Това е мнение на учени от БАН - не е книжка, това са професори", каза Пеканов и показа монография от трибуната.

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев му отвърна, че избягва отговора на въпроса защо доклада за еврото се крие. "Ако може да се криете от миньорите в Раднево, от нас не може да се криете. Бъдете така добър да си изпълните задълженията, за които ви се плаща от бюджета", призова Ганев.

След словесния сблъсък в пленарната зала на брифинг на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ефектът на истината за България бил притеснителен за хората, които давали мило и драго да я скрият. "Очевидно този ефект ги уплаши и затова почнаха да се отричат от собствените си документи. Ръководството на БНБ лъже. Лъжецът вика: "Дръжте лъжеца", каза той.

"Прави се всичко необходимо България да бъде унищожена като икономика и финанси, когато заличи собствената си валута. Ние показахме анализ от унищожителния ефект от приемането на еврото. Целта е унищожаването на българските финанси и после българската държава", обяви Костадинов. 

На брифинга той показа писмо от съветника на кабинета на управителя на БНБ Димитър Радев - Ани Димитрова, която пише, че представя "работните текстове от проекта на Анализ на ефектите от въвеждането на еврото в България, разработени от експерти на БНБ в рамките на междуведомствена работна група "Макроикономическа анализи и публични финанси" към "Координационния съвет за въвеждането на еврото в България". В писмото пише, че в проекта не са включени текстове от представителите на Министерството на финансите и другите участници в работната група. 

"Към този момент текстовете, съответно, не са внесени, не са разглеждани и не са одобрени от Управителния съвет на БНБ", пише още в писмото. 

Миналата седмица по време на изслушване в Народното събрание управителят на БНБ Димитър Радев посочи ползите от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако България не успее да се вмести в поставените от ЕК срокове, следващият прозорец за влизане ще бъде чак след 10 години.