OffNews.bg

Патриотите искат до 10 г. затвор за трафик на хора

От Патриотичния фронт искат тежки санкции за трафик на нелегални имигранти. Те предлагат поправки, които да бъдат гласувани на второ четене при разглеждане на изменения в Наказателния кодекс.

Предлагаме мерки във връзка имиграционния натиск, обясни депутатът от ПФ Емил Димитров – Ревизоро.

Според предложените поправки, каналджиите, които помагат на чужденци да влязат в страната без разрешение през определените за това места, се наказват с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до пет хиляди лева. При утежнени обстоятелства наказанието ще е още по-голямо – затвор от една до десет години.

Това ще са случаите, когато е ползвано моторно, въздухоплавателно или друго транспортно средство или когато преминаването е организирано от група или организация.

За утежнено обстоятелства ще се считат и когато преминаването е извършено по начин, опасен за живота на преминаващите лица.

Според поправките се предвижда и конфискация на превозното средство в полза на държавата.

„Увеличаващият се миграционен натиск доведе до повишаване броя на незаконните имигранти, а липсата на наказуемост води до масово безконтролно транспортиране през територията на България на незаконно влезли в страната чужденци“, обоснова предложените поправки Ревизоро.

Предложените поправки предвиждат и сериозни наказания и за длъжностни лица, които са подпомогнали преминаването през границата. Това ще са от 3 до 12 години затвор, глоби от 10 до 30 хиляди лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца.