OffNews.bg

Парламентът при мажоритарен вот: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС

При мажоритарен вот в два тура парламентът би изглеждал по следния начин: 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС.

Това прогнозира в интервю за bTV математикът проф. Михаил Константинов във връзка с внесените от ГЕРБ вчера предложения за промени в изборното законодателство. Текстовете влизат за обсъждане в НС заради референдума, проведен по инициатива на Слави Трифонов. Един от ключовите въпроси в него бе именно въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура.

Въпреки предупрежденията на много анализатори и специалисти, че в исторически план съществуващата у нас пропорционална система е по-съвършена от мажоритарната и че последната би оставила малките партии още по-непредставени, депутатите от ГЕРБ решиха да се съобразят с волята на Трифонов и на избирателите, подкрепили референдума.

Сметките на проф. Константинов доказват именно тази теза. По думите на математика малките партии няма да имат шанс да влязат в парламента, знаят го и затова са против. По този повод той коментира, че не разбира защо лидерът на „Воля” Веселин Марешки подкрепя идеята за мажоритарен вот.

Константинов добави, че никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя съществувала само в бивши руски републики като Узбекистан и Таджикистан и в бивши френски колонии. Идеалният вариант е германската избирателна система, която е смесена, смята математикът.