OffNews.bg

От юни ще получаваме втечнен газ от САЩ, на цени по-ниски от тези на Газпром

От юни България ще получава доставки на втечнен газ от САЩ, на цени по ниски от текущите на "Газпром". За това се договориха на среща министър-председателят Кирил Петков и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

На срещата е било обсъдено стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни, съобщават от правителствения пресцентър.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.

Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. Премиерът Петков заяви, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент.

Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.