OffNews.bg

Орешарски към ГЕРБ: Намалихме дълга и цената на "Южен поток"

Увеличението на капитала от Български енергиен холдинг (БЕХ) заради проекта „Южен поток” със 192 милиона лева по никакъв начин не засяга държавния бюджет.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски в рамките на блиц контрола в отговор на въпрос на бившия енергиен министър Делян Добрев.

„Обявихте, че параметрите по междуправителствените споразумения няма да бъдат променяни, защото са рамкови. Няколко седмици след това разбрахме, че от август правителството е било уведомено от ЕК, че са необходими промени.

Поддържате ли все още тази теза? Това няма да е първият проект в енергетиката, при който имаме избран изпълнител без финансиране”, контрира Добрев.

„Средствата ще бъдат получени като заем от Руската страна, ще бъдат обект на изплащане от транзитните такси по газопровод. Ще ги връща бизнесът на "Южен поток", който няма да засегне българските енергийни дружества.

Проектът остава собственост за българската страна”, отговори му Орешарски.

Той атакува още с твърдението, че през последните месеци се учудва на способността на опозицията да избира теми за дебат, които не са в неин интерес.

"Преди говорехте за дълга, сега избирате финансирането. С удоволствие ще приема дебат, но трябва да тръгнем с 8% на сто лихва, които заварихме и успяхме да сведем до 4.25% (има предвид лихвата по заема за "Южен поток"). Разликата са стотици милиони, с които щяхте да ощетите държавата”, уточни министър-председателя.

Той напомни и за атаките, инициирани от ГЕРБ, срещу актуализацията на бюджет 2013 г., с която се разреши на правителството да тегли до 1 млрд. лв. допълнителен дълг и уточни, че към края на март миналата година дългът е бил 14.4 млрд. лв., а в края на декември - 14.1 млрд. лв.

Когато взимате дългове, за да покривате други, това не увеличава общия дулг, повтори Орешарски. Той уточни, че правителството е изтеглило по-малко от разрешените 1 млрд. лв. нов дълг.

В кулоарите на парламента Орешарски обяви, че няма никакво намерение да се отказва от плоския данък и да въвежда прогресиван, за което настояват от БСП.

В управленската ми програма няма такъв ангажимент, уточни премиерът.