OffNews.bg

Официално поискахме от ЕК 160 млн. евро за справяне с мигрантите

Министерството на вътрешните работи са изпратили официално искане до Европейската комисия за 160 млн. евро за справяне с проблема с мигрантите. 

Искането е за финансиране на пет проекта, като средствата трябва да дойдат от Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“. 

Поисканите 160 млн. евро ще отидат за обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници; разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници; укрепване на националния капацитет в областта на убежището и миграцията. 

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи, уточниха от МВР.

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане, допълниха оттам.

По време на срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан Бойко Борисов обяви, че ще поискаме от ЕС помощ на стойност 160 млн. евро за справяне с бежанската криза. Той уточни, че искането ще бъде отправено и на срещата на върха на ЕС в Братислава. 

„Тази година дойдоха две големи плащания. Милиард и двеста милиона за американските централи. Сега, тези дни, ще вземем решение и за милиард и триста милиона за руските централи. Няма кой бюджет да издържи на тия пари в тоя момент. И затова, ние настояваме в Братислава 160 милиона евро да бъдат гласувани за България. Но – незабавно, веднага, не за следващия период. Колегите виждат в какво състояние е техниката, тя е натоварена 24 часа. Едва 20% в момента е на терен, другите автомобили са на ремонт“, подчерта Борисов.