OffNews.bg

НС отхвърли идеята на Патриотите за нови данъчни облекчения за родители

Депутатите отхвърлиха проекта на Патриотичния фронт, който предвижда данъчни облекчения за родители без право на детски добавки.

"За" предложението гласуваха само вносителите, БСП, "Атака", БДЦ и няколко депутати от АБВ. 

Проектът на ПФ предвижда от данъчната основа на физическите лица, включително и едноличните търговци, да бъдат приспадани по 2 400 лева за първо дете, 4 800 за второ дете и 6 000 лева за трето и всяко следващо дете. Условието за това облекчение е родителят да не получава семейни помощи за деца.

В момента право на детски имат семействата, в които доходите са до 350 лв. на човек. Добавка от 35 лв. на месец се изплаща на около 800 хил. деца, а родителите на около 500 хил. деца нямат право на детски.

За работещите родители е предвидено данъчно облекчение за тази година, но то е минимално - 20 лв. на дете.

Становището на Министерството на финансите, че предложените от Патриотите промени ще струват на бюджета твърде много - 261 млн. лв., и би могло да се случи само при увеличаване на данъците.

Според Димитър Байрактаров мярката ще струва много по-малко - около 60-70 млн. лв., и освен това тя е насочена към хората, които пълнят бюджета.

Той напомни, че финансовият министър Владислав Горанов отчете 850 млн. лв. повече приходи за първото тримесечие и заяви, че тези допълнителни приходи са събрани благодарение на Патриотичния фронт.

"Многокротно сте казвали, че Патриотичният фронт подкрепя правителството, но не участва в него и не може да си приписвате заслугите на това правителство", отговори му Менда Стоянова.

Тя призова Патриотите да се държат отговорно към държавата и ги посъветва да предложат отново законопроекта, когато се обсъждат параметрите на Бюджет 2016 г.

Петър Славов от РБ призова предложението на ПФ да се преразгледа в края на тази година и да бъде прието, ако параметрите на бюджета го позволяват.

По думите му работещите българи живеят с усещането, че няма държава и затова не плащат данъци, а подобно данъчно облекчение ще ги стимулира да си декларират доходите.

Искрен Веселинов от ПФ призова другите партии да подкрепят проекта на първо четене и да се обсъдят параметрите между първо и второ четене. Той уточни, че средната класа в момента е дискриминирана от факта, че не получава детски добавки.