OffNews.bg

Нова партия учредяват във Варна местни бизнесмени, които вкараха хора в общинския съвет

Броени седмици преди поредните избори, нова партия ще се появи във Варна. След като на последните местни избори инициатива, зад която застанаха представители на местния бизнес – „Алтернативата на гражданите“ - събра над 10 хил. гласа и вкара шестима представители в силно фрагментирания варненски общински съвет, нов политически проект събира участниците. Те сформират инициативен комитет за учредяването на нова партия с името „Алтернатива за Варна”.

Именно водачът на листата на „Алтернативата на гражданите“ и кандидат за кмет – Христо Димитров, едно от добре познатите имена в българския строителен бранш, беше избран впоследствие за председател на съвета.

„Алтернатива за Варна” ще запази актива си от хора, включващ предприемачи, хора на изкуството и експерти в различни области, като остава отворена и за нови членове, съобщиха от структурата.

„Участието ни на местните избори беше решено почти в последния момент и провокирано от недоволство от курса на управление на града. По-голямата ни мотивация обаче остава вярата, че има как да допринесем с опита и познанията си за развитието на Варна. Като част от местното управление към днешна дата, осъзнахме, че тази наша мисия ще отнеме време – няма да е спринт, а маратон. Готови сме да го изминем, а регистрацията на наша собствена партия е първата крачка. Това е и послание към гражданите на Варна и хората, които ни гласуваха доверие, че нямаме намерение да отстъпваме от целта си да видим Варна успешен и процъфтяващ град”, коментира Христо Димитров, който е сред учредителите на новата партия.

Изборът на име не е случаен. С него партията иска да остане вярна на посланието за алтернатива на гражданите, но и да се позиционира като местна партийна структура. Инициативният комитет поставя в основата на своята платформа развитието на Варна, без зависимости от национални структури.

Това не е първото партийно формирование, което тръгва от Варна. Край морето преди години започнаха и политическите проекти на Костадин Костадинов и на Веселин Марешки, който обаче не успя да устои на превратностите на българската политика.