OffNews.bg

Нинова: Управляващите ни отнеха европейското бъдеще в Шенген със скандала с гражданството

„Искаме оставката на цялото правителство, защото то нанесе на страната ни такъв удар пред Европа, какъвто никой досега".

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти по повод арестите в Държавната агенция за българите в чужбина и повдигнатите обвинения за търговия с български лични документи.

"Шенген бе темата, по която работеха всички правителства досега. С това, което направиха с българските паспорти и гражданство, ни върнаха десетки години назад", каза още Нинова. 

По думите ѝ докато Борисов е разхождал премиери на други държави по границата с Турция и е показвал как с оградата пазим Европа от нелегални мигранти, през държавните институции легално са се осигурявали паспорти на хора, които нямат право да са български граждани.

"Продадоха не само най-ценното - българската национална идентичност, но и европейските ценности", добави тя и подчерта, че българското правителство е допуснало пробив не само в българската, но и в европейската сигурност.

Лидерът на левицата призова Борисов да не се крие зад патриотите. "Това е политика на правителството. Цветанов (бел.ред - зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов) беше избран за член на управителния съвет на Европол. Ще сезира ли колегите си там, как България допусна пробив в европейската сигурност", попита Нинова.

Според нея трябва да се идентифицира кои и колко хора са получили български паспорти, без да имат право за това и да се разбере - къде се намират в България и Европа, а след това да се започне процедура по отнемане на тези паспорти.

"Много хора по света, които имат основание да получат български паспорти, чакат от години, докато някой, чрез корупция, е получил документи без основание", каза още лидерът на левицата.