OffNews.bg

Нинова призова Радев да уволни шефа на ДАНС, а Генчовска да спре изгонването на руските дипломати

Лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова поиска българският парламент да излезе с обща позиция по повод изгонването на 70 руски дипломати от България.

Нинова каза, че нито една страна по света не си е позволила да изгони толкова голям брой руски дипломати и да рискува Русия да закрие представителството си. Според нея България е изправена пред реална опасност, ако прекратим дипломатическите си отношения с Русия.

"Не ми говорете за слугинаж на Путин, това е българският национален интерес. Това е опитът ни да не оставим хората гладни и на тъмно!", обърна се вицепремиерът в оставка към депутатите. 

От БСП предлагат да се изготви обща позиция на НС за мира, обединена около общочовешки ценности и принципите на международното право, както принципите на държавите в ЕС.

Корнелия Нинова освен това призова премиерът в оставка Кирил Петков да обяви официално, че няма да се кандидатира отново за поста министър-председател. Тя поиска още Петков да уволни зам.-министъра на външните работи, подписал нотата за изгонването на дипломатите, а президентът Румен Радев да уволни шефа на ДАНС Пламен Тончев, "който е приел някой устно да му изготви списъци". 

Днес лидерът на БСП заяви, че външният министър в оставка Теодора Генчовска има правото да отмени нотата и я призова да го направи, за да възстанови "върховенството на закона, международното право и справедливостта". 

"Така ще предотвратим огромната катастрофа, към която сме се запътили. Не става въпрос за русофилство или русофобство", заяви Корнелия Нинова.