OffNews.bg

Нинова: Няма да изпратим на Украйна оръжия и самолети, това ще ни въвлече във войната

Категорично няма да изпратим на Украйна оръжия, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба - в това число и самолети. Смятаме, че това е пряко въвличане на България във войната, не искаме да сме част от войната, искаме мир, преговори, спиране на войната и нормализиране на икономическия и социалния цивот. 

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. БСП не са обсъждали позицията си с другите партии в коалицията.

"Няма да гласуваме и да подкрепим изпращането на оръжия - доколкото чувам, ГЕРБ биха подкрепили - ето ви една разлика и алтернатива. Като вицепремиер на България преди всичко ме интересува българскияt национален интерес. Уважаваме съюзите в които участваме, искаме да сме равноправни партньори там, но според нас нашият национален интерес не налага такова решение засега", смята лидерът на БСП. 

За ареста на Борисов

"Нашата позиция е еднозначна и е ясна в последните пет години. За нас управлението на ГЕРБ с премиер Борисов беше задкулисие, паралелна държава и още 2017 г. публично обявихме, че се крадат 10 милиарда. През последните пет години оценката ни за Бойко Борисов остана непроменена", заяви Нинова. 

Тя каза, че не е наясно със събраните доказателства срещу него, и че така е редно. "Има си органи, които ги знаят и ни запознават с тях. Вярвам, че са стойностни и истински, за да се стигне до процес. Очакваме органите да си свършат работата. Аз не знаех конкретно за ареста на Борисов", каза още Нинова.