OffNews.bg

Нинова: БСП не извива ръце. Какво лошо има в това един път да си честен в политиката?

Нашата позиция по отношение на пращането на оръжия в Украйна е твърда и последователна - ясна и чиста. Не извиваме ничии ръце, в политиката е важно да имаш твърда позиция. Ние имаме честна позиция, която отстояваме. 

Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание преди заседание на ресорната парламентарна комисия. 

Корнелия Нинова многократно е заявявала, че няма да подпише решение за пращане на оръжия в Украйна, а депутати от БСП са предупреждавали, че Столетницата ще напусне коалицията, ако България изпрати и едно оръжие.

Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с депутати в парламента и заяви, че тези, които се колебаят за изпращането на оръжия на Украйна, по този начин подкрепят Русия.

"Заявявам позиция, какво лошо има в това? Един път в политиката да си открит и честен и да кажеш: "Това няма да го приемем и няма да го направим", каза тя. 

Напредък в обсъжданията на мерките за инфлацията

Нинова е на мнение, че управляващата коалиция има напредък по отношение на мерките за инфлацията. Тя обобщи какви данъчни мерки се обсъждат:

"Намаляване на ДДС на някои храни, което е много отдавнашна битка на БСП - хляб плодове и зеленчуци - включително се обсъжда и нулева ставка. Намаляване на акциз и ДДС на горива, ток, парно и вода. Облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества заради инфлацията, което обхваща и държавните, и частните."

БСП предлагат и няколко различни варианта за преизчисляване на пенсиите. Нинова обяви, че коалицията спори по отношение на ръста на минималната работна заплата. 

Вътрешни противоречия по две теми

Лидерът на БСП заяви, че противоречията в коалицията са по две теми - въвеждането на таван на цените, както и на необлагаемия минимум за бедните и социално слабите.

"Искам само да задам един въпрос към всички анализатори и критици на мярката с тавана на цените: те казват, че не е възможно и ще изчезнат стоките. Да питам как е възможно да не изчезват стоките в Унгария, Гърция, Испания и Румъния? Там това се прилага от месеци и няма сътресения. Как е възможно там да става, а тук не? Нека някой ми го обясни с аргументи, не с празни приказки. ДБ, например, са против таван на цените", каза Корнелия Нинова. 

Втората тема, по която коалицията има противоречия, е внесеното от БСП предложение за въвеждането на необлагаем мунимум, което според Нинова ще помогне на най-бедните, най-слабите и на работещите бедни.