OffNews.bg

Нинова: Борисов ми звънна сутринта, срещата с ГЕРБ ще е утре

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обадил на председателя на БСП Корнелия Нинова тази сутрин, за да я покани на среща утре.

Мястото и часът на срещата на партийните екипи още не е уточнено.  

Очакваме утре той да каже каква му е идеята за съставяне на правителство, заяви Нинова по бТВ. 

Ако кабинетът е национален и експертен, бюджетът предвижда дефицит от 4,5%, а членовете на БСП поискат, партията може да участва в правителство, стана ясно от думите на Нинова. Аз няма да каже предварително на социалистите какво мисля за управлението, ще гласувам тайно като обикновен партиен член, каза още Нинова. 

Според нея месец и половина първите две сили участват в имитация на преговори. Това е загуба на време, коментира Нинова.

Според нея начинът за обявяване на премиер и програма, е  грешен подход. "Правилният е всички да се съберем, да извадим 5-6 неща, важни за България, да определим разумни срокове и тогава да търсим хората, които да изпълня тези задачи. Според мен не трябва да са лидери и ярки политици. Не се прави така политика - ето в премиер и политици и попълвайте", каза Нинова.

Има една игра, тръгнала от Древна Гърция и с бум през Средновековието, която и у нас имаше бум - "Тука има, тука няма". Това прави в момента Борисов - вдигаш едната чаша, излиза Мария Габриел, вдигаш другата - Денков премиер, вдигаш третата - управленска програма на ГЕРБ, при четвъртата екселска таблица на ПП, под петата -  личните 10 приоритета на Габриел... Между другото, в древността това се е наричало игра на измама, обясни Корнелия Нинова. 

Тя коментира исканото отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, което определи "като част от сделка за правителство".

Мисля, че тази заявка от Мария Габриел е оферта към ПП-ДБ, на която да не могат да откажат. Мисля, че не е нейна работа да казва: Моето правителство и моят правосъден министър ще направят това и това. Няма "мое правителство и мой министър". Това са Министерският съвет на България и зад него стоят партии. Така че първо - малко по-скромно. За нас това означава политическа намеса, обясни Нинова.