OffNews.bg

Митрофанова заплаши София с ''ескалиране на ситуацията в региона'', ако даде оръжие на Украйна

"Продължаваме да следим темата за възможни доставки на оръжия и амуниция от България за псевдогероите на Украйна. Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшен диалог между нашите страни."

Това заявява руската посланичка в България Елеонора Митрофанова във видеопослание, излъчено в страницата на посолството във Фейсбук, на фона на посещението на украинския външен министър у нас Дмитро Кулеба, който поиска военна помощ за страната си от България.

Митрофанова поддържа тезата, че "Москва не планира да окупира Украйна. Целта е защитата на жителите на Донбас, демилитаризацията и денацификацията на страната, както и премахване на заплахите, произтичащи от украинската територия поради овладяването ù от страна на НАТО".

Тя твърди, че Мариупол е напълно под руски контрол, че над 2000 бойци са блокирани на територията на мариуполския завод „Азовстал“. Представителката на Кремъл нарича украинските военни там "главорези", които "са използвали мирни жители като "жив щит". Според нея новините за насилие от руските военни към "обикновени" украинци са фалшиви и тиражирани от "престъпния режим в Киев".

Тя подчертава заслугите на Руската федерация за завръщането на българските моряци в родината. "Радваме се, че с успех от Въоръжените Сили на Русия и Народната милиция на Донецката Народна Република се проведе операцията по спасяване на българските моряци от пристанището в Мариупол и благополучното им завръщане в родината", заявява тя и допълва, че сред екипажите на останалите блокирани кораби има българи.

Посланичката нарича "спекулации" твърдения за тежкото икономическо състояние на Руската федерация в резултат на наложените санкции.

Накрая тя честити наближаващия Великден.