OffNews.bg

Местан: Не ДПС прави проблеми в Гърмен, а политиката в стил "дрън-дрън ярина"

Лютви Местан заяви, че напрежението в благоевградското село Гърмен не се генерира от това, че общината се управлява от ДПС.

"Няма нищо по-популистко от това, което чувам от ПФ и и РБ - че проблемите в Гърмен са генерирани от ДПС. Ако е така, как тогава ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в Катуница? Там кметът не е от ДПС", заяви Местан в декларация на парламентарната му група, която беше прочетена от парламентарната трибуна.

Той изрази мнението си, че напрежението в благоевградското село показва на преден план "един системен хроничен проблем на българското общество".

Според ДПС ромският въпрос е стратегически важен за българската държава- проблемът бил социалното изключване на ромската общност.

Местан е категоричен, че за да няма други подобни ситуации, държавата трябва да има целенасочена политика за интеграция на ромите.

Той обясни, че подобните проблеми били ангажимент на общата политическа отговорност, но не били "оцветени политически".

Според Местан в момента нямало равенство пред закона - не всички граждани имали достъп до образование, а в ромските махали нямало достъп на децата до детски градини.

"Повече от 80% от отпадналите от образователната система деца са от ромската общност. От училище отпадат роми, които не са имали достъп до детска градина. Ще се направи ли нещо в тази посока, или ще се прави политика „дрън-дрън ярина", попита Местан.