OffNews.bg

Менда Стоянова: АБВ, защо сте против дълга - нали искате по-високи пенсии?

Депутатите няма да имат много време за размисъл дали да подкрепят новия дълг от близо 16 милиарда лева или не. При днешното отлагане на гласуването в пленарна зала не бе насрочена нова дата, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) предупреди, че коалиционните партньори няма да имат много време да се запознаят с условията по ратификацията.

"Ние ще дадем възможност на нашите коалиционни партньори да поставят всички питания, които имат около заема, за да може да продължи процедурата в зала", допълни депутатът от ГЕРБ.

Според нея не било ясно защо от АБВ се обявили против новия дълг, след като в програма на партията било заложено вдигане на пенсиите и отпускане на коледни и великденски добавки. "Откъде да дойдат тези пари", запита риторично тя.

Вчера от ПГ на АБВ заявиха, че не са съгласни с начина, по който действа ГЕРБ, които не провели достатъчно добра разяснителна кампания. Лидерът на АБВ Георги Първанов директно заяви, че партията няма да подкрепи ратификацията.

"Имаме много възражения по начина, по който беше осъществено всичко това - буквално за броени дни, дори за часове, беше сервирано едно предложение, което засяга стратегически въпроси. Ние в продължение на 100 дни дебатираме програмна декларация, бюджета на страната и нито веднъж не стана дума за това. Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението", категоричен беше Първанов.

От Патриотичния фронт, които също са част от управляващото мнозинство, не прогнозираха колко време ще им отнеме да се запознаят с договорите.

„Не е нормално от вторник за сряда да се гледа. Трябва да се види изгодно ли е, не е ли изгодно. Нека първо финансовият министър да дойде и да обясни всичко подробно и отговори на всички въпроси“, заяви съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов.

Относно обвиненията на БСП, че искат отлагане на гласуването, защото искат да сключат сделка с ГЕРБ, той заяви: „Ние в ПФ нито се купуваме, нито се продаваме“.

„Ние не сме машини за гласуване, а мислим, разсъждаваме. Искаме да знаем за какво става дума. Сега трябва да се закърпи положението, но през следващите десет години пак ли ще е така, само със заеми“, коментира още Каракачанов.