OffNews.bg

Марешки се обяви в подкрепа на Мадуро

"Смятаме за недопустима каквато и да е намеса във вътрешните работи на Венецуела от страна на други държави", заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки в парламента днес.

Той обяви, че подкрепя "демократично избрания" президент на Венецуела Николас Мадуро и нарече международната реакция "грубо показване на международното право". Позицията на Мадуро е под въпрос след като на 23 януари председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава на Венецуела по време на огромен антиправителствен протест в столицата Каракас и обеща да организира свободни избори.

Той получи подкрепата на американския президент Доналд Тръмп, докато Русия и Китай застанаха зад досегашния президент Николас Мадуро, чието управление доведе до най-дълбоката икономическа криза в историята на Венецуела.

"Венецуелският народ като всеки един свободен народ има свободата и правото сам да избира пътя на своето развитие и своите ръководители. Ние заставаме на страната на венецуелския народ и осъждаме всякакви опити да му се налагат решения взети от задкулисието", заяви Марешки.

Той призова външния министър Екатерина Захариева и Народното събрание да излязат с официална позиция и да проявят съпричастност към "демократичните институции, Конституцията и правилата". "Сегашните лидери на ЕС заеха страхливи, политически коректни позиции", допълни Марешки.