OffNews.bg

Манол Пейков след сблъсъците в НС: Божанков беше сам, а Възраждане – глутница, която му се нахвърли

„Глутница“, която се е нахвърлила върху Явор Божанков, нарече парламентарната група на „Възраждане“ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Манол Пейков и увери, че нито той, нито Божанков се страхуват да излязат на парламентарната трибуна заради заканата на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов съпартийците му да свалят двамата депутати всеки път, щом ги видят там.

Днешното пленарно заседание беше прекратено след физически сблъсък между парламентарните групи на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане" след декларация на Явор Божанков. Впоследствие Пейков, който получи драскотина в сблъсъка, коментира случилото се така:

„Абсолютно ненормално и нередно е това. Абсолютно ненормално и нередно, и неприемливо. Единственото, което аз направих, е да отида да ги спра, защото Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница. Ама „глутница“ е точната дума: група, която е с поведение на глутница. И се нахвърлиха върху него. Оттам нататък, естествено, техният гняв – върху мене. ... По определени причини от няколко седмици ги боли и ще продължава да ги боли за някои неща, които също пък аз им казах“.

ВИДЕО: Плюене, сблъсъци и счупени очила в НС, след като Божанков нарече Цончо Ганев и Костадинов "меки китки"

На брифинг в Народното събрание съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че те няма да се поддадат на провокациите на "Възраждане" и че ще работят за това България да остане парламентарна република, европейска държава и демократична страна. Той подчерта, в последните дни са налице множество атаки срещу парламентарната република и определи и днешния инцидент като такъв. 

Петков увери, че те ще бъдат гарант, че независимо от провокациите коалицията ще продължи да работи за това България да има демократично и редовно правителство.

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков пък дочете декларацията си, която стана повод за днешната реакция от страна на "Възраждане" в пленарната зала. В нея той заявява, че начинът да се излезе от паравоенен режим и полупрезидентска република е да се направи редовно правителство, така че президентът Румен Радев да спре да управлява.

"Колкото и да не им се иска, агресията е обречена на провал, интересите не Кремъл започват там, където свършва свободният свят", пише Божанков в декларацията си. 

"Не знам дали сте забелязали, че "Възраждане" говорят за предателство, омраза, разделение. А ние говорим за приятелство, за градеж, говорим за любов в крайна сметка" - каза още Манол Пейков пред журналистите и чрез тях се обърна към избирателите на "Възраждане" с призива да видят, че днес представителите им са се държали като глутница.

"Ние не се страхуваме. Ето, г-н Костадинов казал, че няма да ни допуснат да излезем повече - разбирате ли за какво става дума?", попита Манол Пейков.