OffNews.bg

Мая Манолова внася законопроект за цената на водата, иска незабавно изслушване на КЕВР

Лидерът на коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова обяви на брифинг, че парламентарната група внася законопроект за изменение Закона за регулиране на ВиК услугите. 

От групата ще поискат и изслушване на КЕВР още през тази седмица заради намерението на регулатора да повиши цената на водата средно с 30% от 1 януари 2022 г. 

"След вдигането на цените на парното, тока, природния газ и основните продукти за домакинствата ще бъде невъзможно да плащат нова, по-висока цена на водата", каза още Манолова. 

По думите ѝ коалицията цели да даде "глътка въздух на българските семейства, за да могат да оцелеят". Лидерът на коалицията обясни, че на 31 декември изтича 5-годишният период след започването на водната реформа. "Нищо добро не се случи за българските граждани, а само ежегодно повишаване на цената на водата - нито качеството на питейната вода се повиши, нито течовете спряха", посочи тя. 

Според нея резултатът е един - "плащате повече, а не получавате нищо по-добро".

"Вчера са обявени на сайта на КЕВР бизнес плановете на отделните ВиК дружества", заяви лидерът на "Изправи се! Ние идваме!".

Манолова обясни, че в мотивите към законопроекта са добавени в таблици и какви цени искат дружествата за следващия 5-годишен период, като увеличението стига до 125% в Сливен, а в Шумен, където "водата е негодна за пиене" - през 2022 г. цената ще е 4,60 лв., а в края на 2026 г. ще е 6,50 лв. "Увеличение с 90% на вода, която е негодна за пиене", смята тя. 

В законопроекта си от коалицията предлагат бизнес плановете да бъдат отложени с една година, както и да не бъдат за 5, а за 3 години. 

"Не е ясно как КЕВР и ВиК асоциациите са изчислили основните параметри, които влияят на определянето на цената на водата след пет години", уточни Манолова.

Освен това се предлага и по-справедлив механизъм, чрез който да се определи цената на водата за 2022 г., като за база се използва цената за 2021-ва година, като трябва да се отчете и изпълнението на различните показатели.