OffNews.bg

Махането на ПСА е един от успехите на правителството, отбеляза Денков

Премиерът в оставка Николай Денков обяви, че премахването на Паметника на съветската армия е било приоритет на правителството му. 

По време на представянето на отчета на работата на Министерския съвет за последните 9 месеца Николай Денков коментира, че премахването на Паметника на съветската армия (ПСА) е било успех:

"Успех е да приведеш в действие едно решение, което е от много години, за това, че един паметник, който не е културна ценност, един паметник в центъра, който гледа строго с шмайзер в ръка, високо вдигнат към Софийския университет, и който символизира окупацията на България след Втората световна война, е преместен там, където може да бъде подготвен, за да влезе в Музея на социалистическото изкуство. Там му е мястото."

Николай Денков напомни, че и преди е казвал, че мястото на ПСА е в музея. По думите му в момента активно се работи по преместването на монумента. 

"Знаете, че мнозинството от гражданите на София искат това, съответно решенията на Столичния общински съвет също изрязват това, така че, да - това е един от успехите на това правителство. Дали е най-важният, можем да спорим, но със сигурност не е нещо, за което трябва да се крием или да се притесняваме", каза министър-председателят в оставка.