OffNews.bg

Левите се обединяват за изборите, кандидатът им няма да е като Плевнелиев

Членовете на левицата искат лидерите на левите партии да загърбят враждите и да се обединят за предстоящите президентски избори.

Това показа вътрешно допитване сред членовете на БСП в цялата страна, което цели да обобщи желанията на левите и нагласите им за идващите избори.

Референдумът сред червените се проведе миналата седмица, цяла седмица те гласуваха дали да излъчат самостоятелен президент или в коалиция с други партии.

72.4% са гласували БСП да излъчи кандидат за президент в коалиция с други леви партии.

БСП лява България да се яви сама на избори са поискали само 23% от членовете на партията, а 0.5% подкрепят обединение с други партии.

Да се излъчи независим кандидат на изборите са гласували 3.4% от червените симпатизанти.

Обединение за изборите левите искат с АБВ – 52%, с Движение 21 – 49%, с други леви партии – 37%, с ВМРО – 36%, с Атака – 32%, с Патриотичния фронт – 23%, с ДПС – 13%.

„Заради това засега БСП няма да намерение да преговаря с ДПС за общ президент“, обобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя добави също така, че червената партия няма намерение да издига кандидатурите на Георги Първанов и Ивайло Калфин за президент на предстоящите избори.

Сега предстои да се проведе конференция за избиране на имена за президент, както и започват разговори с левите партии за обединение за изборите.

„Може да се смята, че поканата е отправена към АБВ, Движение 21 и ВМРО“, уточни Нинова.
АБВ отговори на желанието на БСП лява България двете партии да се съберат за изборите така: „Радваме се ,че след 2 години в БСП все пак са готови за разговор, но категорично не приемаме тези разговори да са под условие“. Под условиe АБВ имат предвид, че столетницата отказа да номинира Първанов и Калфин за президент.

До срещата на Бузлуджа на 30 юли за 125-тата годишнина на партията кандидатът за президент на БСП се очаква да е ясен.

Какъв да е кандидатът

Кандидатът на БСП за президент на България категорично няма да е като Росен Плевнелиев – стана ясно от думите на Корнелия Нинова. Тя даде примери с действия на настоящия президент, които категорично не отговарят на представата на левицата за президент на страната.

Плевнелиев наложил вето на бюджета и какви ли не закони, но не и на социалните, на образоваанието. Червеният президент ще прави именно това – ще е социален президент.

Той трябва да олицетворява също националния интерес по отношение на външната политика на страната. Отново не като Плевнелиев, който взема страна и предизвиква скандали.

Основното му качество трябва да е да е патриот, който защитава националните интереси и да полага равна грижа за всички български граждани.