OffNews.bg

Кунева: Номинацията на Плевнелиев за втори мандат е тежка политическа интрига

Председателят на ДБГ, част от Реформаторския блок, Меглена Кунева определи като "тежка политическа интрига" и като тежък удар върху РБ предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев за подкрепа на евентуална кандидатура за втори мандат на президента Росен Плевнелиев, съобщи БГНЕС.

Вицепремиерът и министър на образованието Кунева, която е в Русе за учредяването на младежка структура на Движение България на гражданите, изрази дълбокото си неразбиране защо се прави подобно изказване, без това да отговаря на "политическите и човешките" правила.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова за подкрепа на Плевнелиев след заседание на партията вчера.

Плевнелиев реагира веднага и на официалния сайт на президентската институция бе публикувано следното съобщение:

"Президентът Росен Плевнелиев е в последната година на един динамичен и пълноценен мандат. Той спечели изборите като кандидат на Политическа партия ГЕРБ. Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава. Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него.

Президентът Плевнелиев от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и в бъдеще."

Президентските избори ще се проведат тази есен. Все още нито една от парламентарно представените партии не е обявила официално кандидатурата си за нов държавен глава.