OffNews.bg

Край на превъртането на километражите

Европейската комисия одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Предложението на стойност 1.25 милиона евро, носещо името O.R.E.L, е получило оценка „B“ - с единица по-ниско от максималната възможна. Предстои програмата да бъде заложена в Бюджет 2018 на Европейския съюз и да започнат подготвителни действия за нейното прилагане.

Програмата O.R.E.L предвижда създаването на единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи на всички моторни превозни средства и да позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всички употребявани коли, микробуси или камиони ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на създаден за целта сайт.

Това е второто поредно предложение от българския евродепутат Андрей Новаков, което получава одобрение и финансиране от ЕК. Първото бе програмата A.L.E.C.O, която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни-членки, в САЩ, Сингапур и Израел.

Манипулирането на километражите на автомобилите ще бъде криминализирано още през следващата година, каза пред агенция „Фокус“ Андрей Новаков. "Възможно е и всеки месец човек да си превърта километражите, също така и служителите в сервизите да ги не въвеждат коректно. Тук обаче тяхната отговорност е персонална, включително и наказателна, защото това означава да изготвиш документ с невярно съдържания. Това е престъпление много по-сериозно, отколкото да превъртиш даден километраж“, коментира промяната той.