OffNews.bg

Контраопозиция: Ден след Тихановска ''Възраждане'' си покани опозиционер на Зеленски

Ден след визитата на белоруския опозиционер Светлана Тихановска у нас, партия "Възраждане" доведе в парламента политик от опозицията в Украйна и покани медиите на брифинг в конферентната зала. Юрий Деркач, чиято партия е забранена от властите в Киев, говори за "агресията срещу опозиционните партии в страната му". 

Ивелин Първанов от "Възраждане" представи Деркач като председател на социалната партия в Украйна, която е съществувала около две-три години, но сега е забранена. Той е отговарял и е бил координатор за Харков и Харковска област. Първанов играеше ролята на преводач по време на брифинга с Деркач.

Визитата на Деркач идва два дни след тази на белоруската опозиционерка Светлана Тихановска, която у нас се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с министър-председателя акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. След това тя изнесе лекция в Журналистическия факултет на Софийския университет и участва в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз относно съпротивата на беларуските демократични сили срещу войната в Украйна и режима в Беларус. 

Тихановска покани българските депутати на среща с политическите затворници от Беларус

От проруската партия коментираха по този повод, че тези дни се е говорило много за Тихановска и опозицията в Иран, но сега "ще се говори за опозицията в Украйна".

Първанов представи целта на визитата на Деркач - да се оплаче от властите в страната си. По думите на опозиционера "не е тайна властовата репресия и гоненията на инакомислещите в Украйна".

"Преди две седмици в Украйна беше арестувана правозащитничка Светлана Савитская, която защитаваше опозиционната активистка Ина Иваночка, която от две години е в затвора. Арестуван е и журналистът Дмитрий Скороцов, защитавал украинската православна църква. Преди две години беше похитен мой приятел, който е председател на ветеранска организация на специалните служби. Хората, които го похитиха, бяха с униформа на териториалната отбрана. Никой не го е виждал, има опасения, че вече не е между живите. Всичко започна през 2014 г., когато романтиците в Украйна започнаха Майдана, от който се възползваха престъпниците и предателите. От 2014 г. в Украйна се води необявена гражданска война между управляващите и по-голямата част от населението. Тези, които взеха властта, създадоха летящи отряди, които заплашваха, мародерстваха и обираха обикновеното население и постепенно ликвидираха цялата опозиция", твърди Деркач.

На украински думата "майдан" означава площад. Тя се превръща в емблематично название на протестите от 2013-2014 г., известни също като Евромайдан, и символ на граждански протест.

Протестите на Майдана в Киев ескалират, след като в началото на 2014 г. подкрепеният от Москва президент Виктор Янукович въвежда редица закони, с които ограничава правото на протест. Следват сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност, които завършват с десетки жертви и стотици ранени. В резултат на противопоставянето между привърженици и противници на Майдана започва конфликт в Източна Украйна, с необявената намеса на Русия. Вследствие на тези събития Русия анексира полуостров Крим.