OffNews.bg

КОД сезира ЕС за руския лагер ''Камчия''

Партия КОД на Петър Москов сезира ЕС заради руския лагер "Камчия" на Българското Черноморие.

Сигналът е за неспазване на санкциите срещу Русия.

Според Петър Москов България продължава да не изпълнява решението на ЕС за санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Той припомня, че точно преди година, националното ръководство на Консервативно обединение на десницата (КОД) е изпратило сигнал до прокуратурата и до правителството с настояване незабавно да предприемат правни и фактически действия, за да възстановят собствеността на българската държава върху земите, придобити според партията незаконно от СОК Камчия ЕОД (Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия"), както и да бъде защитен националният интерес. Партията предостави документи, с които цели да докаже, че при предоставянето на тази територия на Русия е било заобиколено българското законодателство. От друга страна, публично изказване на руския външен министър Лавров признава, че обектът СОК "Камчия" е използван за прилагане на "мека сила към България и Европейския съюз", добавят от КОД.

До днес институциите продължават да не взимат мерки за преустановяване на незаконната руска собственост върху българска територия, което освен заплаха за националния ни интерес е и грубо нарушение на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия. Това е причината КОД да сезира ЕС за случая през електронната платформа на Съюза за сигнализиране за неспазване на санкциите, коментират от партията.

Посред войната Москва прави в България обучение на млади руски активисти в Камчия

СОК „Камчия“ е комплекс от паркове, сгради и спортни съоръжения на брега на морето, на 25 км южно в Варна. Използва се за лагери, обучения, обмен на опит, туризъм.

Комплексът е своеобразен руски ексклав на българка територия и българските власти нямат никакво влияние, а понякога и информация за това, какво се случва на територията му. Смятан е за една от най-големите руски инвестиции у нас. През 2020 г. в Русия се обсъждаше обектът да мине в собственост на руската държава и да бъде преобразуван в „културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа“. Цитатът е на Съвета за национална сигурност на Руската федерация. Идеята беше представена от руски сенатори при изслушване на външния министър Сергей Лавров, който тогава каза: „Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивния смисъл.“

След началото на войната и Атлантическият съвет у нас поиска да отнемем от Русия СОК "Камчия".