OffNews.bg

Кирил Петков: Ще настояваме Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия

„Продължаваме Промяната“ няма да отстъпи от настояването си пред коалиционните партньори да бъдат доведени докрай промените в антикорупционното законодателство, както и начело на Комисията за противодействие на корупцията да застане настоящият вътрешен министър Бойко Рашков. Това заяви в ефира на bTV министър-председателят в оставка Кирил Петков.

„Да не влизаме в хипотетични сценарии. Политиките са важни, но хората, които ще ги изпълняват, също са важни. Нека видим всички предложения и какви хора, с каква репутация, ще застанат зад предложенията“, коментира Петков във връзка с преговорите за съставяне на кабинет в настоящия парламент, които вече са в ход.

„Няма да направим компромис с хора, на които не вярваме“, подчерта премиерът, цитиран от БТА.

Според Кирил Петков, само изпълнителната власт не е достатъчна, за да води войната срещу корупцията, а трябва да бъде извършена съдебна реформа. Той даде за пример случилото се в топлоелектрическата централа „Брикел“, където, по думите му, преди няколко дни вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов не е бил допуснат до обекта, за да провери измервателните уреди.

Нивата на замърсяване са били над нормата, коментира по казуса Петков. Той посочи още, че заради замърсяването са били водени над 50 преписки и са издавани наказателни постановления, които впоследствие съдът е отхвърлял, а институциите не са ги обжалвали.

Министър-председателят в оставка препотвърди позицията на "Продължаваме промяната", изразена по-рано днес от депутата Росен Костурков, че формацията ще предложи Асен Василев. Петков заяви, че неговата лична номинация за евентуален бъдещ премиер, при сформиране на правителството с мандат на БСП, ще бъде за съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ и настоящ финансов министър Асен Василев. Премиерът посочи, че има пълно доверие на Василев, а той притежава всички необходими качества, за да заеме поста.

„Моят глас е там“, каза Петков. „Човекът, който ще бъде премиер от „Продължаваме Промяната“, ще има пълните качества да продължи тази промяна“, смята премиерът в оставка.