OffNews.bg

''Каскета срещу Тиквата'' в ''мафиотската държава''. Така ''Политико'' пише за България

"Netflix, изяжте се от яд. В последната политическа криза в България са преплетени крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил "Кръстникът". Главните герои са бандитски изглеждащият главен прокурор Иван Гешев по прякор "Каскета" и също толкова бандитски изглеждащият бивш премиер Борисов с прякор "Тиквата". Вече сте объркани? Не се притеснявайте, всички са. Но това несъмнено е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията за превръщането на 7-милионната балканска страна в пълноценна демокрация."

Така започва статията на Кристиан Оливър в реномираното издание "Политико", озаглавена "Каскета срещу Тиквата": българската мафиотска държава достигна своя преломен момент".

Защо Борисов и Гешев се скараха?

Гешев разчиташе на близките си отношения с Борисов, кукловода на българската политика, на когото помогна да излезе от затвора миналата година. Едрият бивш бодигард Борисов е наричан "Тиквата" заради огромната си глава, пише "Политико".

Изданието отбелязва, че все още не е ясно какво точно предизвика разрива между Борисов и Гешев. "Има вероятност Борисов най-накрая да е разбрал, че Гешев се е превърнал в такава тежест и е трябвало да го притисне да се напусне поста, тъй като Борисов иска да спаси политическото си бъдеще, да спечели надеждни коалиционни съюзници и да възроди позициите си на сцената на ЕС."

"Да, прочетохте правилно: Министерството на правосъдието на България защитава заместник на главния прокурор от неговия началник" - иронизира "Политико" настоящият конфликт между Гешев и Сарафов.

"Малко вероятно е Борисов да успее да състави правителство"

"Какво следва? В един идеален свят извънредните сътресения биха довели до цялостно преразглеждане на българската съдебна система и евентуално дори до промяна на конституцията. Но истинският преломен момент тепърва предстои. Възможно е политическият натиск накрая да осигури необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще има думата в политически план, а Гешев твърди, че има злепоставящи материали за членовете на ВСС. Малко вероятно е Борисов да успее да състави правителство и отново може да се наложи българите да гласуват в шестите поред избори за последните две години. Големи разкрития за престъпни практики също могат да ускорят процеса. Самият Гешев е известен с упоритостта си и е малко вероятно просто така да се откаже" - прогнозира Кристиан Оливър.