OffNews.bg

Караянчева: Радев отправи катранено черна обида към парламента

В днешния от тъмен, по-тъмен пейзаж, който беше нарисуван от президента, една обида успя да се открои в катранено черно - че парламентарната република атрофира.

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в извънредно изявление по повод отчета на президента Румен Радев за първата си година на "Дондуков" 2.

"В какъв смисъл, г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения ли? Защото мнозинството защитава правителството ли? С цялото дължимо уважение, г-н президент, всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборна програма, с която е избрана в Народното събрание. И не, г-н президент, това не се нарича "убиващи свободната роля на депутатите плутократски механизми". Мнозинството подкрепя избрания от него Министерски съвет, който е в изпълнителната власт, само докато въпросното мнозинство го подкрепя. И това, г-н президент, не се нарича "нотариат, официализиращ решения". Нарича се отговорност към избирателите. Защото те са ни избрали, за да гласуваме именно така и това е част от демократичния процес, за който толкова сте се притеснили, г-н президент. Може би не е идеалното положение, но по-добро и по-демократично няма измислено", каза още Караянчева.

Председателят на НС подчерта, че президентът Радев обвинява Брюксел в безразличие и липса на разбиране и съдействие, защото е раздразнен от силната европейска подкрепа за правителството.

Караянчева обвини Румен Радев за ниското обществено доверие в Народното събрание:

"И последно, прав сте, г-н Радев, че доверието в Народното събрание е критично ниско. Този притеснителен факт се дължи на много фактори, но и в голяма степен се дължи на грубите и непремерени нападки на държавния глава, който по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации".