OffNews.bg

Йотова иронизира идеите на ПП-ДБ: По-добре без служебни кабинети. Петков и Василев нямаше да са политици

Вицепрезидентът Илияна Йотова иронизира предложенията за промени в конституцията, които ПП-ДБ представиха по-рано днес.

Идеята да няма служебни кабинети тя определи като не толкова лоша. "Така ще избегнем риска от служебни министри като Кирил Петков и Асен Василев, които в крайна сметка благодарение на тези кабинети станаха политици", каза Йотова в предаването на Лора Крумова по Нова нюз, уточнявайки, че е на шега.

Като цяло вицепрезидентът определи предложенията за конституционни промени като нищо ново - с изключения на смяната на националния празник на 24 май.

"Докато ги слушах, си давах сметка, че някъде съм чувала подобни предложения и коментари. Станахме свидетели за опит за исторически компромис 2. Преди 7 години пак от "Правосъдие за всеки'' искаха конституционни промени, така че това е техният проект с малки изменения. Тогава исторически компромис беше постигнат отново с подкрепата на ДПС'', посочи вицепрезидентът.

Според Йотова 24 май безспорно е обединяваща дата, но аргументите за избора му не били искрени. "Това е венецът на безспорните дати, но все още сме единствената страна в ЕС без културен институт, а го предложих преди време", каза тя.

"Не сме във война с управлението, това е кампания срещу президента. ДПС управлява наред с ПП–ДБ и ГЕРБ и е редно да си влезе нормално в една коалиция, а не да е просто в поддържаща роля. Ако споделят еднакви възгледи, това е нормално", заяви още вицепрезидентът.

Йотова каза още, че България няма да направи втората интернационална конференция между правителствата на България РС Македония, с която да започнат преговорите за присъединяване към ЕС. "Още не сме видели текста за промени в Конституцията. Първо трябва да видим как ще бъдат защитавани правата на българите и как ще се спазват двата протокола в основата на Договора за добросъседство. България винаги ще защити българските граждани. Още в понеделник подготвям писмо, което ще изпратя до Съвета на Европа за това как се злоупотребява с македонските деца за съмнителни политически цели. Те дойдоха да рисуват за мир с българските деца. Не съм изненадана от това поведение", заяви тя.