OffNews.bg

Йордан Цонев, ДПС: Щом Германия се пази от електронно гласуване, няма нужда България да си прави експерименти

Движението за права и свободи е категорично против електронното гласуване и отпадането на номера пред политическите партии в бюлетините. Ще подкрепи обаче машинното гласуване.

Това коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в интервю за БНР. Повод за думите му са предложения за промени в Изборния кодекс, които биха отложили за неопределено време въвеждането на електронното гласуване.

Всеки опит да се усложни изборното законодателство в последните три години довежда до повече
невалидни бюлетини, с което се накърнява легитимността на изборния процес, заяви Цонев.

Депутатът посочи, че "щом Германия не е намерила начин да опази системата си и категорично е забранила електронното гласуване, няма нужда България да си прави експерименти“.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС заяви още, че между ГЕРБ и ДПС не е имало никакъв разговор относно оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

„Ние не сме във фаза диалог с ГЕРБ относно състава на правителство, относно изпълнителна власт, относно никаква власт. Напротив, от известно време ние дори не се държим конструктивно, защото не приемаме начина, по който се държи изпълнителната власт по отношение на исканията на протестиращи, по отношение на модела на управление", добави той.