OffNews.bg

Извънредно заседание на енергийната комисия заради сделките на газов хъб 'Балкан'

Парламентарната комисия по енергетика на извънредно заседание днес ще изслуша министъра на енергетиката Александър Николов, изпълнителните директори на "БЕХ", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", газов хъб "Балкан", както и председателите на КЕВР и ДАНС.

Те ще бъдат питани за количествата продаден природен газ, продажната цена и купувачите по сключените сделки от "Булгаргаз" на 4 февруари на Държавната газова борса.

Извънредното заседание е свикано по искане на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, които късно снощи събраха необходимите подписи и го внесоха.

Въпросните количества природен газ бяха продадени за 3 секунди миналия петък. Ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в злоупотреби и се закани: 

"Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони."

По-късно с позиция излезе и "Булгаргаз", в която се посочва, че количествата са били продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството. В нея се заявява още, че е извършена проверка и е установено, че "поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан".

В неделя изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обяви, че през газов хъб "Балкан" в петък са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от "Булгаргаз"

Вчера регулаторът обяви, че започва проверка на сключените от 1 до 7 февруари сделки на "Газов Хъб Балкан". КЕВР обяви, че ще проверява за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT.