OffNews.bg

Иво Христов: Достоверността на снимките от спалнята на Борисов е потвърдена от много експертизи

"Писмото от Прокуратурата на Република България е официален документ, който ГЕРБ побърза да огласи чрез депутат от Европейската народна партия, с цел това да бъде нещо като европейска заверка на неговите заключения. Но знаете, че достоверността на въпросните снимки и видеа беше потвърдена от много други експертизи."

Това заяви пред Дарик радио Иво Христов - евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Христов коментира въпроса дали в Брюксел е налице официален документ, който доказва манипулация на снимките с кюлчетата от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

В случая ЕНП прави опит да изпере репутацията на лидера на ГЕРБ, с оглед участието на партията в бъдещи управленски коалиции, твърди българският евродепутат.

Заключенията за снимките от София не са на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, а на българската прокуратура, заяви на 14 юли пред OFFNews чешкият евродепутат Томаш Здеховски.

"Априлската мисия на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която ръководих, беше насочена към контрола върху използването на европейските субсидии. България има история на мащабни корупционни скандали и широко разпространена организирана престъпност, която отдавна източва пари от бюджета на ЕС. Нашата мисия беше да променим механизмите за разпределяне на евросредствата, така че те да започнат да отиват при хората, които имат право на тях, а не при олигарси и мошеници. Получих информация за манипулирането на снимки от българската прокуратура и я споделих с останалите членове на делегацията. Следователно това не са наши заключения, а заключения на прокуратурата. Ние приехме за сведение тази информация. Прилагам заключението от нашата мисия" - каза Здеховски.

"Искаме да е ясно - няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви. Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов." - заяви на 13 юли Клаудио Манда - евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.