OffNews.bg

Иван Дерменджиев призова вътрешния министър да си подаде оставката сам, ако има чест

Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Дерменджиев заяви, че настоящият вътрешен министър Калин Стоянов трябва сам да си подаде оставката, а не да чака някой да му я иска, ако има чест, предаде БТА.

Коментарът му е по повод исканата оставка на Стоянов от "Продължаваме промяната - Демократична България" след протеста в София срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

Според Демерджиев е крайно време Калин Стоянов да поеме своята отговорност за "недопустимото си поведение" по време на протестите на футболните фенове.

"Вътрешният министър очевидно подцени ситуацията и заяви, че нищо особено не се очаква, всичко е наред, всичко е под контрол", коментира Иван Демерджиев пред журналисти в Смолян.

Според него подобна операция би трябвало да се планира внимателно, като се създаде координационен щаб, събирайки всички отговорни институции и се проучат възможните сценарии за протеста. Това обаче не било свършено, смята още бившият вътрешен министър. 

Демерджиев определи поведението на Стоянов като странно, защото в деня след протеста той продължил да твърди, че нищо необичайно не се е случило и всичко е нормално.

"Едва когато му се поиска оставката, положението стана много сериозно, превърна се в погром и той за пореден път се скри зад гърба на служителите си, което за мен е абсолютно неприемливо", каза още бившият силов министър. 

По думите му е тревожно, че министър-председателят Николай Денков не може да иска и да получи оставката на собствените си министри.

"Българската общественост беше излъгана, че тези министри са излъчени от мандатоносителя ПП-ДБ, а очевидно немалка част от тях са излъчени от други участници в тази коалиция или сглобка", смята Демерджиев.