OffNews.bg

Исмаилов се обяви срещу договорките на Реформаторите с Патриотите

Корман Исмаилов, чиято партия НПСД е част от Реформаторския блок, излезе с декларация срещу договореното между негови колеги от РБ и ръководството на Патриотичния фронт в края на миналата седмица.

Новините на турски се местят от БНТ1 в БНТ2, съобщи в петък Найден Зеленогроски от Реформаторите след среща с Патриотичния фронт.

Свалянето на новините на турски от националния ефир (сега те се излъчват всеки ден веднага след новините на български в 16 ч) е едно от условията на ПФ, за да продължат да подкрепят кабинета.

Освен това те ще получат и два поста във властта - един зам.-военен министър и зам.-областен управител на София. Валери Симеонов отказа да назове имената на кандидатите, които ще предложат за двата поста. Те не били политически кандидатури, а доказани експерти.

Именно назначаването на зам. военния министър Орхан Исмаилов и на областния управител на София Веселин Пенев, които са членове на НПСД на Корман Исмаилов, стана причина ПФ да обяви, че може да оттегли подкрепата си за правителството.

"В последните седмици наблюдаваме странни за българската демократична общност процеси, които ни връщат години назад в демократичното развитие и сами по себе си представляват отстъпление от европейските принципи и ценности в областта на човешките права и в частност правата на малцинствата", обяви днес Исмаилов.

Декларацията е само от името на НПСД, уточни лидерът на партията и обяви, че няма намерение да напуска Реформаторския блок, защото бил сред учредителите на блока.

По думите му ПФ е провел открита ксенофобска атака и е имал дискриминационно отношение към НПСД Били изговорени лъжи и клевети.

"След проведените разнопосочни консултации за съставяне на настоящото правителство, мандатоносителят - ГЕРБ, ясно и категорично се разграничи на ценностна основа и принципи от групата на Патриотичния фронт. За разлика от това проевропейско поведение и за наша изненада една част от колегите ни от РБ проявиха изключително желание за компромис, баланс, консолидация и партньорство с националистите", оплака се Исмаилов.

Председателят на НПСД призна, че без подкрепата на ПФ правителството ще е зависимо от ДПС и БДЦ, но според него последните компромиси прескачат една "ценностна граница".

Той се обяви още срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия за култура и медии. За това назначение дължим извинение на нашите избиратели, уточни той.

Според него, ако Бинев не се оттегли сам, депутатите в комисията от РБ трябва да я напуснат. Той напомни, че това ще се решава на заседание на парламентарната група по-късно днес.