OffNews.bg

И БСП върна мандата за състав на правителство

Председателят на Парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов очаквано върна проучвателния мандат, връчен му от президента Росен Плевнелиев.

Политическите сили декларираха, че нямат намерение да съставят правителство в рамките на 42 Народно събрание. Вчера ГЕРБ върнаха мандата на президента. Очаква се така да направят и ДПС. Към момента не е обявено официално кога президентът смята да върчи мандата на ДПС преди да състави служебен кабинет. 

БСП и Коалиция за България сме предвидима политическа сила. В 13.00 часа ще бъда при президента и моментално ще откажа съставянето на правителство, каза на влизане в президентството Атанас Мерджанов.

„По този начин оставаме на категоричната си политическа позиция, че най-добрият изход за създадената ситуация в България са предсрочните избори на 5 октомври, за които се договорихме. Всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени на управителните съвети в БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание, той поема категоричната и изключителна отговорност”, посочи Мерджанов пред журналисти.

Очаква се ръководството на ПГ на "Коалиция за България да се срещне с премиера Пламен Орешарски, за да го убедят да оттегли предложението за актуализация на бюджета.